fbpx
Spore Mobil
Spore med GPS

GPS sporing av mobiltelefon – mobilsporing via GPS

Å kunne spore en mobiltelefon er viktig for mange mennesker. Det kan være nødvendig om en forelder trenger å finne sitt barn eller familiemedlem på et kjøpesenter. Det er også nødvending for et 112-redningsteam som fort behøver lokalisere et samtal eller finne personen som behøver hjelp. Men hvordan fungerer mobilsporing?

Mobilsporing er mulig med hjelp av enhetens GPS-funksjon. GPS står for Global Positioning System (Global sporingsposisjonering). Nesten alle solgte mobiler innenfor de siste fem årene inneholder en GPS. Denne sporingsenheten fungerer når telefonen er påslått. Er den derimot av sendes ingen signaler og det er nest inntil umulig å lokalisere mobilen. I påslått modus mottar GPSen signaler fra satellitter og gjør det mulig for en person å spore mobilens geografiske posisjon.

Den geografiske posisjonen er enten nøyaktig eller beregnet avhengig av signalstyrken til mobiltelefonenes GPS-mottaker. Man kan også dra nytte av programvare fra Internet. De fleste tilbyr en testversjon eller demo gratis. Denne programvaren kan enten brukes via datamaskinen eller mobilen. Vær oppmerksom på at installering av programvare i mange tilfeller innebærer en sikkerhetsrisiko. Vær derfor sikker på at du laster ned en pålitelig programvare før du installerer noe på telefonen som skal spore mobilens posisjon via GPS.

Flere hjemmesider tilbyr også i dag kontoer du kan registrere deg på for å kunne spore mobiltelefoner med GPS. Hjemmesiden tilbyr kart eller en SMS-funksjon med detaljer om hvor mobilen befinner seg.

Slike tjenester finnes også i Europa, et eksempel er Lociloci. Tjenesten presenterer posisjonering på et interaktivt kart, enten i mobilen eller på datamaskinen, så man enkelt får oversikt over hvor nære og kjære befinner seg.

En GPS-funksjon er ganske lik GSM-funksjonen, eller Global System for Mobile Tracking, som ofte finnes i eldre mobiler. Forskjellen er bland annet at en GPS gir mer detaljerte og nøyaktige resultater. GSM-funksjonen viser bare en mobils posisjon innenfor en viss radius. GSM bruker også abonnentens simkort ved mobilsporingen og ikke en enhets signaler. GSM mobilsporingsfunksjonen er mye billigere enn GPS-sporing og fungerer også med eldre telefoner. Fordelen å bruke GSM i stede for GPS er enn så lenge at GSM ikke tapper telefonen for batterier på samme måte som en GPS.

86 kommentarer